Bernardo Bertolucci: VIIMEINEN KEISARI (The Last Emperor/Den siste kejsaren)

Elämäkerta. Draama. Historia.

Italia/Hongkong/Iso-Britannia 1987 • John Lone, Joan Chen, Peter O’Toole • K16 • 164 min

Bernardo Bertoluccin ohjaama yhdeksän Oscarin elämäkertadraama tarkastelee Qing-dynastian ja Kiinan viimeisen keisarin Pu Yin uskomattomia vaiheita siitä lähtien, kun hänet tuodaan Kiellettyyn kaupunkiin, aina kulttuurivallankumouksen vuosiin, jolloin hän työskentelee puutarhurina elämäänsä tyytyväisen oloisena.

Pu Yin koki etäältä ja läheltä monarkistisen järjestelmän romahduksen, poliittisten fraktioiden valtataistelut, hänestä Mantšukuon nukkehallitsijan tehneen Japanin miehityshallinnon ja maolaisen kommunismin vuodet.

Miten tämä kaikki vaikutti häneen ihmisenä? Bertolucci tarjoaa oman tulkintansa, joka pohjautuu Pu Yin omaelämäkertaan. 

Viimeinen keisari osoittaa suurta ymmärrystä Kiinan historiaa kohtaan. Se on yksityiskohtainen henkilödraama, mutta tarkastelee samalla myös poliittisten järjestelmien todellisuutta. 

Elokuva oli ensimmäinen länsimainen valkokangastuotanto, jota kuvattiin Kielletyssä kaupungissa, mikä autenttisen puvustuksen ja Vittorio Storaton suvereenin kameratyöskentelyn kanssa viimeistelee upean visuaalisen elämyksen värikkyyden. Jyrkkää kontrastia tuovat toisen maailmansodan jälkeiset vankilaolot, joissa Pu Yi joutuu katsomaan elämäänsä uudessa valossa. Unohtumattomana tunteiden tulkkina toimii Ryuichi Sakamoton, David Byrnen ja Cong Sun säveltämä score, joka kuljettaa sekä Pu Yin lähipiireineen että katsojat läpi yksilöitä ja yhteiskuntaa ravistelevien mullistusten. Lopputuloksena on kokonaisvaltainen mestariteos.

Traileri

Lisätiedot

.....................................

HUOM! Paikkakartassa vihreät paikat ovat ostettavissa, harmaat on ostettu ja valkoiset ovat turvavälipaikkoja. Kahdestaan (ja kolmestaan) tuleville samaan seurueeseen kuuluville on tarjolla vierekkäisiä paikkoja, yksin tuleville yksittäisiä paikkoja. 

HUOM! Tutustu myös katsojan ohjeisiin.

6,00 €